Direct naar hoofdinhoud

De experts zijn het er over eens: waterstof zal dé CO2-neutrale gasvormige energiedrager van ons nieuwe, duurzame energiesysteem zijn. Met voor Nederland de kans om een voortrekkersrol te pakken. Op het gebied van verduurzaming van industrie, de inzet van bestaande energie-infrastructuur én het ontwikkelen van nieuwe werkgelegenheid.

De afbouw van aardgas betekent bijvoorbeeld dat werknemers in aardgasgerelateerde banen moeten worden omgeschoold. Hun toekomst is CO2-vrije en uiteindelijk groene waterstof. De partijen die betrokken zijn bij het Investeringsplan Waterstof Noord-Nederland bieden samen een investeringspotentieel van 9 miljard euro in de Noordelijke economie tot 2030. Waterstofbanen tellen op tot 25.000 fte in 2030 en 41.000 fte in 2050. Waterstof zal in toenemende mate bijdragen aan het terugdringen van CO2-uitstoot oplopend tot 5-10Mt jaarlijkse CO2-reductie in de periode 2025-2030. Dat is niet alleen toekomstmuziek. De schaalsprong wordt al gemaakt. In de komende maanden verwachten we bijvoorbeeld de eerste investering in een grote groene waterstofinstallatie in Delfzijl (20 MW elektrolyse in het project Djewels). Vervolgens lopen de investeringen tot 2025 op tot € 850 miljoen.

Show youtube video
Cas König
Cas König is CEO bij Groningen Seaports. Hij stelt dat Noord-Nederland alles in huis heeft voor alle waterstofontwikkelingen. “We hebben ruimte voor windenergie op zee, ruimte in de havens en een gasnetwerk voor transport en opslag van waterstof.”
Show youtube video
Max Holthausen
Max Holthausen is CEO Holthausen Clean Technology en druk met de voorbereidingen van een nieuwe locatie voor de productie van waterstoftrucks. Met veel nieuwe werkgelegenheid, allemaal in het Noorden. Waterstof is voor zijn bedrijf de toekomst: “Elektriciteit zal benzine vervangen, waterstof diesel.”
Show youtube video
Kristina Lauxen
Kristina Lauxen is trainee bij Gasunie en vindt duurzaam leven belangrijk. Mooi dat werk en privé samenkomen nu ze mag werken aan energiescenario’s, waarin waterstof een belangrijke rol speelt. Volgens haar is waterstof een duurzaam alternatief voor aardgas en zullen naast de industrie ook huishoudens in de toekomst waterstof gaan gebruiken.
Show youtube video
Niels de Jong
Niels de Jong is mechanical engineer bij Resato en bouwt samen met zijn collega’s aan tankstations voor waterstof. Hij ziet in waterstof een duidelijke toekomst. Hij wil toe naar duurzaam en vindt waterstof een belangrijke speler. De stof is veilig, biedt veel voordelen en is daarnaast een mooi alternatief voor het aardgas uit Noord-Nederland. “De gaskraan zal dichtgedraaid worden. Waterstof is een goed alternatief.”
Show youtube video
Harshit Gupta
Harshit Gupta is research scientist bij Bekaert Heating. Een toekomst in waterstof vindt hij belangrijk, zodat we in heel Nederland snel het gebruik van fossiele brandstoffen als aardgas kunnen afbouwen. Bekaert draagt bij door te laten zien hoe hun cv-ketels ook op waterstof kunnen draaien. De kennis hebben ze. De materialen bezitten ze. “We kunnen cv-ketels ombouwen en laten werken op waterstof.”